Monday 3 March 2014

Kek Karemel Pelangi


Buat kek Karemel Pelangi ni sebenarnya nampak susah, tetapi sebenarnya senang je.....Di sini kak pi kongsi cara kak pi membuat kek ini. Harap dapat membantu mana-mana
Cara-cara membuat kek Karemal Pelangi langkah demi langkah, cuba ya jangan tak cuba. Tapi sebenarnya kak pi ambil dalam blog orang lain juga , tapi sebab dah lama dah tak ingat blog siapa..walau bagaimana pun kak pi permudahkan mengikut pemahaman kak..........maaf ya.

Langkah 1


3 sudu gula pasir dipanaskan atas api perlahan hingga cair

hasil gula yang dicairkan...bila cair ratakan keseluruh loyang
 Langkah 2
 sekarang kita akan buat karemal pula ...asingkan kuning dengan puteh sebanyak  3 biji. ( Telur Gred A )

Bahan-bahan untuk karemel.....tiga kuning telur, dua biji telur , satu cawan susu cair, 3/4 susu pekat dan 1 sudu kecil vanila. Campur kesemua bahan dan gaul secara wish( perlahan )

Inilah hasil bahan untuk buat karamel

Bahan karamel tadi di masukkan ke dalam loyang yang telah dicairkan gulanya ( seperti gambar )

Biarkan bahan ini

Ini bahan untuk buat kek...pukul 3 biji kuning telur dengan  70 gm gula halus, masukkan 45 ml minyak masak, kacau sebati , masukkkan 2 sudu susu pekat manis dan kacau, masukkan 135 ml air, kacau lagi dan akhir masukkan 140 gm tepung gandum...kacau biar sebati seperti gambar....kacau jgn terlalu kuat atau jgn sampai berbuih....ok siap

Sekarang kita buat meringue pula, telur puteh tadi sebanyak 6 biji campurkan dengan gula 70 gm dan 1 sudu teh  kream of Tartar

Inilah hasilnya...telur puteh tadi, untuk tahu tahu jadi atau tidak cuba terbalikkan adunan tadi, kalau tak jatuh itu tandanya dah jadi...

Sekarang gaulkan telur puteh tadi dengan adunan kek secara perlahan-lahan...hinga sebati

bahagikan adunan tadi kepada beberapa warna bergantung kehendak kita, kak bahagikan kepada 3 warna je..

Ok..sekarang letakkan tepung kek tadi ke dalam loyang karemel tadi secara berselang seli ( guna 2 sudu bagi setiap
warna )....jangan bimbang tepung kek tidak akan tenggelam melainkan telur puteh ( meringue ) tadi cair....inilah hasilnya. Akhir sekali bakar secara boiler. Suhu 150-160 C selama 1 jam 10 minit....ini pun bergantung oven yang digunakan.

Inilah hasilnya bila siap dibakar. Bakar secara boiler ialah adunan tadi diletakkan di atas tray pembakar yang berisi air. Sebelum bakar panaskan dahulu oven lebih kurang 10 minit.

Biarkan sejuk....atau simpan dalam peti sejuk dan terbalikkan 

Jom makan.....
Bahan- bahan Kek Karemel Pelangi
Bahan A ( Karemel )
3 biji kuning telur ( gred A )
2 biji telur ( gred A )
1 cawan susu cair
1 atau 3/4 susu pekat manis
1 sudu kecil vanila

Bahan B ( untuk kek )
140 gm gandum
3 biji kuning telur
70 gm gula halus
45 ml minyak
135 ml air
2 sudu besar susu pekat

Bahan C ( meringue unt, gaul dg adunan kek )
6 biji puteh telur ( hasil drp bhn buat kek dan karemel)
70 gm gula halus
1 susu kecil kream of Tartar

Cara-cara seperti gambar dia atas....ok selamat mencuba

No comments:

Post a Comment