Buat kek Karemel Pelangi ni sebenarnya nampak susah, tetapi sebenarnya senang je.....Di sini kak pi kongsi cara kak pi membuat kek ini. Harap dapat membantu mana-mana
Cara-cara membuat kek Karemal Pelangi langkah demi langkah, cuba ya jangan tak cuba. Tapi sebenarnya kak pi ambil dalam blog orang lain juga , tapi sebab dah lama dah tak ingat blog siapa..walau bagaimana pun kak pi permudahkan mengikut pemahaman kak..........maaf ya.
Langkah 1
![]() |
3 sudu gula pasir dipanaskan atas api perlahan hingga cair |
![]() |
hasil gula yang dicairkan...bila cair ratakan keseluruh loyang |
![]() |
sekarang kita akan buat karemal pula ...asingkan kuning dengan puteh sebanyak 3 biji. ( Telur Gred A ) |
![]() |
Bahan-bahan untuk karemel.....tiga kuning telur, dua biji telur , satu cawan susu cair, 3/4 susu pekat dan 1 sudu kecil vanila. Campur kesemua bahan dan gaul secara wish( perlahan ) |
![]() |
Inilah hasil bahan untuk buat karamel |
![]() |
Bahan karamel tadi di masukkan ke dalam loyang yang telah dicairkan gulanya ( seperti gambar ) |
![]() |
Biarkan bahan ini |
![]() |
Sekarang kita buat meringue pula, telur puteh tadi sebanyak 6 biji campurkan dengan gula 70 gm dan 1 sudu teh kream of Tartar |
![]() |
Inilah hasilnya...telur puteh tadi, untuk tahu tahu jadi atau tidak cuba terbalikkan adunan tadi, kalau tak jatuh itu tandanya dah jadi... |
![]() |
Sekarang gaulkan telur puteh tadi dengan adunan kek secara perlahan-lahan...hinga sebati |
![]() |
bahagikan adunan tadi kepada beberapa warna bergantung kehendak kita, kak bahagikan kepada 3 warna je.. |
![]() |
Inilah hasilnya bila siap dibakar. Bakar secara boiler ialah adunan tadi diletakkan di atas tray pembakar yang berisi air. Sebelum bakar panaskan dahulu oven lebih kurang 10 minit. |
![]() |
Biarkan sejuk....atau simpan dalam peti sejuk dan terbalikkan |
![]() |
Jom makan..... |
Bahan A ( Karemel )
3 biji kuning telur ( gred A )
2 biji telur ( gred A )
1 cawan susu cair
1 atau 3/4 susu pekat manis
1 sudu kecil vanila
Bahan B ( untuk kek )
140 gm gandum
3 biji kuning telur
70 gm gula halus
45 ml minyak
135 ml air
2 sudu besar susu pekat
Bahan C ( meringue unt, gaul dg adunan kek )
6 biji puteh telur ( hasil drp bhn buat kek dan karemel)
70 gm gula halus
1 susu kecil kream of Tartar
Cara-cara seperti gambar dia atas....ok selamat mencuba
No comments:
Post a Comment