Sunday 9 March 2014

cheese Tart

Resepi tart ini kak pi dapat  kat kelas memasak di kedai Bake With Yen Bandar Puteri Puchong....sebenarnya tak masuk kelaspun boleh buat...Ni masa ada mood untuk belajar, walaupun ilmu ini dihalalkan, kongsi apa yang boleh dikongsi, ajar apa yang boleh diajar...
Gambar langkah demi langkah nanti akan menyusul...sbb gambar lama entah save kat mana, walaupun gitu tak tgok gmbar pun jadi ....cuba ya.....

Shell Tart

125 gm butter
65 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh vanilla
1 susu besar air sejuk ( ais )

cara2

1. gaul butter dg. gula hingga jadi berderai
2. Masukkan kuning telur, vanilla dan air sejuk...gaul  hingga tidak melekat ditangan ( guna tangan je ..kalau ada sarung plastik boleh je pakai )
3. Biarkan 10 minit baru masukkan dalam acuan, serta tekan-tekan
4. Lepas tu bakar 10 - 15 minit tengok oven yang digunakan.
( tak perlu cucuk2 dg garpu di bawah shell tsb.)

Cheese Tart

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
20 gm butter
1 biji telur

cara2

1. Pukul cream cheese , gula dan butter lebih kurang 10 minit
2. lepas itu masukkan telur dan pukul sekejap saja....
3. Ok siap

Masukkan kream cheese ke dalam shell tart dan bakar 10 minit dalam 180
Jom makan chess tart...yumi...yumi

No comments:

Post a Comment